Jak se starat o zahradní nábytek z teaku

Teakové dřevo se používá na výrobu venkovního zahradního nábytku, palub lodí a dalších produktů, které jsou vystavené extrémním vlivům počasí.Z teakového dřeva se též vyrábějí podlahy a dýhy na nábytek. Výhody teakového dřeva jsou, že není napadáno plísní, houbami, dřevomorkou ani jinými škůdci. Teakové dřevo  je velmi tvrdé, pevné, pružné a trvanlivé a odolává vlivům počasí tj. slunečnímu záření, větru, dešti, sněhu a dokonce i mrazu. 

teak_detail_vyrez 

Zahradní nábytek z teakového dřeva lze běžně používat bez povrchové ochrany a barva nábytku se pak po čase změní ze na stříbrošedou. Do povrchu se též dostává nečistota z ovzduší, která ovlivňuje výsledný vzhled povrchu. Teakové dřevo je dále možné chránit několika způsoby -  napuštěním teakovým olejem, mořením a použitím teakového protectoru.

Teakový olej prosákne pod povrch nábytku a dřevo zhnědne. Pak již nelze obnovit původní barvu. Mořením získává dřevo již předem plánovaný vzhled. Často se tento proces používá pro  získání vzhledu již letitého nábytku. Povrch je pak barevně sladěný.

Pokud, po rozbalení svého nového nábytku, použijete na povrch dřeva ochranný prostředek   Teak Shield, který najdete v naší nabídce, ochráníte a prodloužíte barevnost povrchu dřeva. Nábytek po rozbalení jen důkladně opláchněte vodou, aby jste ho zbavili jemného prachu a pak nechte uschnout. Po té aplikujte Teak Shield

Během sezony dřevo postupně ztrácí medovou barvu a šedne. Pokud chcete  vašemu teakovému nábytku vrátit původní přírodní barvu, použijte výrobek Hartman Teak Protector . Po použití tohoto prostředku vrátíte vzhled vašeho nábytku k původní podobě, jaká byla v době, kdy jste nábytek pořídili. Je to proces, který je vhodné opakovat před a po sezoně. Tento prostředek, na vodové bázi, vytvoří na povrchu ochranou vrstvu proti znečištění a zároveň obsahuje UV filtry a pigmentaci, která udržuje barvu nábytku v původním vzhledu. Při silně znečištěném dřevu, před aplikací protectoru, pak doporučujeme dřevo, kromě běžného vyčištění a omytí povrchu, ještě vyčistit prostředkem Teak Cleaner, který dřevo zbaví i veškerých mastnot.  Veškeré tyto prostředky zakoupíte na naší prodejně a nebo prostřednictvím eshopu www.nabytekhartman.cz

Teak protector11890003_1

Teakové dřevo, v závislosti na prostředí kde je používáno, má tendenci měnit svou medovou barvu do šedé patiny. Tento proces je nezastavitelný. V mnoha zemích, kde se teak běžně používá, je pro tuto patinu žádaný.  Pokud však chcete zachovat šedou patinu a naopak ji oživit a sjednotit, pak právě prostředek Instant Grey Protector je to, co hledáte.

Dříve ošetřený nábytek teakovým olejem musí být předem očištěn prostředkem Teak Cleaner.  Pokud jste před tím nepoužili ochranný olej a chcete jen ošetřit povrch a sjednotit a oživit šedou patinu, postačí nábytek jen pořádně očistit, zbavit povrchové mastnoty. Můžete i použít jemný smirek. Pak dřevo opláchnout čistou vodou a nechat povrch vyschnout.  Po té pomocí jemného štětce aplikujte prostředek Instant Grey Protector. Po 30 ti minutách zasychání první vrstvy můžete aplikovat druhou vrstvu.  Doporučuje se jeho aplikace jedenkrát ročně. Tak jako každý jiný zdroj, dřevo reaguje na povětrnostní vlivy. Drobné trhlinky, které se mohou objevit, jsou výsledkem tohoto procesu. Toto nemá žádný vliv na kvalitu výrobku.