Jak ošetřit zahradní nábytek po zimě

Vytáhněte ven všechno vybavení, co máte ve sklepě, v garáži nebo v zahradním domku a pojďme společně zkontrolovat, jak se našemu nábytku po zimě daří.

hartman_2020_titan_1080_04

 

Univerzální postup pro přípravu nábytku na novou sezónu

  1. Zkontrolujte a dotáhněte všechny mechanické spoje.
  2. Kovové povrchy, umělé výpletové materiály i dřevěné povrchy omyjte mýdlovou vodou a nechte uschnout.
  3. Používejte ošetřující prostředky, které jsou přesně pro váš typ nábytku.

 

Teakový zahradní nábytek

Teak je tvrďák. Dokáže odolat větru, dešti, přímému slunci a dokonce i mrazu, aniž by na sobě dal cokoliv znát. Díky tomu, že je bohatý na přírodní oleje, zůstává krásně pevný po mnoho let. Když o něj nebudete pečovat vůbec nebo ho jenom sem tam ošplouchnete vodou, změní časem barvu na stříbrno-šedou. Když mu ale dopřejete trochu wellness, bude tak krásný jako v den, kdy jste si ho pořídili.

Náš tip pro teakový wellness

hartman_2020_sophie_1080_01

 

Ratanový zahradní nábytek

Tradiční přírodní ratan se hodí do interiérů, ale venku by mu dobře nebylo. Nám se však typicky ozdobný ratanový výplet moc líbil, a proto jsme jej chtěli mít i na zahradě. A tak jsme přinesli několik řad nábytku z umělého ratanu, který nerozpraská, neztratí svou pružnost a nezvlhne. A co je na něm nejlepší? Vážně drží. Stačí jen omýt mýdlovou vodou a nechat uschnout.

hartman_2020_lotus2_1080_01

 

Plastový zahradní nábytek z resinu

Pro výrobu „plastového“ nábytku je použit resin, což je umělá pryskyřice. Oproti klasickému plastu je resin odolný vůči mrazu i slunečnímu záření, je přirozeně pružný a s matovou úpravou neoslňuje na slunci svými odlesky. Při údržbě stačí jen omýt vlažnou mýdlovou vodou a opláchnout. Pro dokonalou péči doporučujeme Cleaner a vosk.

Náš tip pro péči o matovou úpravu resinu

hartman_2020_sophie_1080_06

 

Hliníkový zahradní nábytek

Abychom byli přesní, nejde tak úplně o hliník jako o slitinu hliníku, tedy dural. Tento lehký a přitom pevný materiál přináší pružnost rámů, možnost tvarování a také minimální nároky na údržbu. Pro venkovní použití je tedy skvělý v rámci celého roku – rámy a kostry nekorodují. Až se oteplí, dotáhněte kovové spoje, osprchujte hadicí a máte hotovo.

Náš tip pro odstranění zaschlé špíny

hartman_2020_alice_1080_02

 

Zahradní nábytek Sunbrella®

Pokud jde o pohodlí a udržitelnost, je Sunbrella® absolutní špička. Tato tkanina je voděodolná, prodyšná a snadno se udržuje. Ani na přímém slunci neztrácí svou barevnost. Původně se z ní vyráběly námořní plachty a stínící konstrukce, dneska si výhody této látky můžeme užívat i doma. Vyrábí se z obnovitelných (solárních) zdrojů a je plně recyklovatelná – žádný odpad nekončí na skládkách. Sunbrella® má certifikát OEKO-TEX a Greenguard Gold Cetification pro výrobu produktů s nízkými emisemi. Šetří tak životní prostředí a je v souladu s přírodou a obnovitelnými zdroji.
Při údržbě stačí jen nastříkat mýdlový roztok, nechat 15 minut proniknout do tkaniny, rozetřít houbičkou a důkladně opláchnout. Sušíme volně na vzduchu.

hartman_2020_oliverroh2_1080_01

 

Výrobky Hartman jsou typické použitím kvalitního materiálu, který vám na slunci nevybledne, výdrží po mnoho let, minimálními nároky na údržbu (často stačí jen opláchnout hadicí), nadstandardním pohodlím a také nadčasovým střízlivým designem.

 

Pořiďte si zahradní nábytek,

  • který bude vypadat krásně,

  • který vám bude dlouho příjemně sloužit,

  • o který se nebudete muset moc starat.